banner finger

Nyligen publicerat

Självmorden ökar bland unga

 • 26 november 2018 |

En rapport som släpps i dag från NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, vid Karolinska institutet, visar att självmorden bland 15-24-åringar ökar. Suicide Zero uppmanar i kampanjen ”Årets julklapp är gratis” att ge bort det finaste vi kan ge: vår tid och vår medmänsklighet.

I dag redovisar forskare vid NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, vid Karolinska institutet, statistik över antalet självmord från 1980-2017. Rapporten visar bland annat att antalet självmord bland 15-24-åringar ökar med lite under en procent per år. Ökningen har pågått sedan 1994.
— Trots de mer än övertydliga varningstecknen prioriteras inte elevhälsan i den utsträckning som behövs. Därför ökar självmorden bland unga, Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg.

Självmord ökar bland unga.png
Rapporten kommer upp här under dagen https://ki.se/nasp/start 

Ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige. Det finns ungdomar som gör självmordsförsök eftersom de annars inte får hjälp. Är du inte direkt självmordsnära är det många som inte får det stöd de behöver.
— Att tvingas genomföra ett självmordsförsök för att få hjälp är horribelt. Vi måste inse att ju snabbare vi stöttar och sätter in adekvat hjälp desto färre självmord. Vi måste därför se på psykisk ohälsa som bränder: ju förr vi släcker desto mindre blir de mänskliga och ekonomiska kostnaderna.

Suicide Zero lanserade i förra veckan kampanjen ”Årets julklapp är gratis”.
— Det finaste vi kan ge är vår medmänsklighet och vår tid. Vi vet också att frågor om självmordstankar inte utlöser dessa, utan tvärtom så måste vi bli bättre på att fråga om vi är oroade, och ta oss tid till att lyssna. Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på tankarna, något som kan vara direkt livsavgörande, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero. 

Under december finns Suicide Zero i gallerior och på torg runt om i landet för att dela ut årets julklapp och sätta fokus på annat än kostsamma julklappar.

Varningstecken att vara extra uppmärksam på:

 • När någon drar sig undan från vänner och familj
 • Pratar om att andra skulle ha det bättre utan personen
 • Uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak
 • Mår betydligt bättre efter en depression
 • Är upptagen av döden och pratar om självmord
 • Skadar eller är oförsiktig med sig själv
 • Ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa

Läs mer på: https://www.suicidezero.se/aretsjulklapp

Pressbild:
Alfred Skogberg. Foto: Suicide Zero

För förhandslyssning, intervjuer och mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig Suicide Zero
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0730702500

Läs mer ...

#jagvillgehopp – Gustav Eberstsåls berättelse

 • 22 november 2018 |

Gustav E2
Efter att Gustav Eberståls pappa avlidit i cancer drabbades han av depression. Något som följt honom under en lång tid. För snart ett år sedan överlevde han ett allvarligt självmordsförsök, men där vände det. Nu vill han berätta om sina erfarenheter för att hjälpa andra.

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?
— Min psykiska ohälsa började redan i tonåren. Vi hade det tufft hemma eftersom min pappa var sjuk i cancer. När jag fyllt 16 år avled han. Jag drabbades då av min första depression. Den varade i cirka sex månader och det var första gången jag kom i kontakt med psykisk ohälsa. Sedan dess har depression varit närvarande i mitt liv. För åtta år sedan fick jag diagnosen schizoaffektivt syndrom. Det kan beskrivas som en mellanform av schizofreni och bipolärt syndrom.

Vad var vändningen för dig?
— Ett uppvaknande kom efter mitt självmordsförsök förra året. Jag hade nått botten och kunde bara gå åt ett håll: framåt, uppåt. Vändningen kom när jag började öppna upp mig för andra. Och när jag började sätta ord på känslorna. Innan suicidförsöket stängde jag ner mitt yttre känsloliv. Med stöd av familj och vänner har jag vänt på skutan.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?
— Du är den viktigaste personen i ditt liv. Mår inte du bra så mår ingen i din närhet bra. Du som läser det här och mår dåligt, prata med människor i din närhet. Låt dem veta hur du mår. Ensam är inte stark.
— Att leva dag för dag är vad man klarar av när man mår riktigt dåligt. Det innebär att du inte sätter långsiktiga mål utan att du lever i nuet och att du inte bekymrar dig för vad som kommer senare. Kom ihåg att du är betydelsefull. Människor runt dig mår inte bättre utan dig, tvärtom. Tror du ändå det så är det sjukdomen som pratar, inte du.

Är det någonting du vill tillägga?
— Jag köpte ett armband från Suicide Zero. Med i paketet låg ett visitkort där det stod ”Du är viktig” och ett hjärta, skrivet med kulspetspenna. Jag lade den på min kalender och tittade på den då och då. Nu har jag tatuerat in ”Du är viktig” i skrivstil på min hand. Den fungerar som en påminnelse till mig själv när det känns som att det vore bättre utan mig och att jag är en värdelös pappa. För så är det inte.

IMG 2253
Tatueringen: "Du är viktig"

Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra? Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd: https://www.suicidezero.se/hjalp

Läs mer ...

Pressmeddelande: Årets julklapp är gratis

 • 20 november 2018 |

Årets julklapp är gratis 1200x628
Behöver våra nära och kära ännu fler prylar? Eller är kanske det viktigaste vi kan ge helt gratis: vår medmänsklighet och vår tid. Suicide Zero presenterar i dag ett alternativ till ”Årets julklapp” i kampanjen ”Årets julklapp är gratis”.

Årligen tar ungefär 1500 personer sina liv i Sverige, eller fyra om dagen. Ungefär 15 000 försöker ta sitt liv och 150 000 har allvarliga självmordstankar. Mängder av människor går i detta nu igenom en kris som för ett otränat öga inte syns. De är våra grannar, vänner, närstående och arbetskamrater som på olika sätt visar att varningstecknen finns där. En del går in i väggen, har skiljt sig, gått i pension eller fått en sjukdomsdiagnos. Andra drar sig undan, mår plötsligt bra efter en tids depression, pratar vagt om att resa bort, skriver testamente, säger att andra skulle ha det bättre utan dem.

– Suicide Zero går nu ut med kampanjen ”Årets julklapp är gratis”. Vi menar att det finaste vi kan ge är vår medmänsklighet och vår tid. Vi vet också att frågor om självmordstankar inte utlöser dessa, utan tvärtom så måste vi bli bättre på att fråga om vi är oroade, och ta oss tid till att lyssna. Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på tankarna, något som kan vara direkt livsavgörande, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero.

När vi läser om att den psykiska ohälsan drabbar allt fler tänker många att politiker måste prioritera frågan och vården måste bli bättre. Suicide Zero uppmanar i en debattartikel på SVT Opinion idag alla att fråga sig själv hur du kan stötta någon i din närhet. Vem kan du höra av dig till som du misstänker har det svårt?  

Under december finns Suicide Zero i gallerior och på torg runt om i landet för att dela ut årets julklapp och sätta fokus på annat än kostsamma julklappar. Självmord är ett av Sveriges största samhällsproblem. Ska tragedierna förebyggas måste vi alla bli bättre på att uppmärksamma psykisk ohälsa och stötta den som har det tufft.

Varningstecken att vara extra uppmärksam på:

* När någon drar sig undan från vänner och familj

* Är ointresserad av saker hen tidigare brytt sig om

* Pratar om att allt känns hopplöst

* Äter eller sover mer eller mindre än tidigare

* Uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak

* Dricker överdrivet mycket alkohol eller tar droger

* Är upptagen av döden och pratar om självmord

* Skadar eller är oförsiktig med sig själv

* Ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa

Läs mer på: https://www.suicidezero.se/aretsjulklapp 

Pressbild: Årets julklapp är gratis. Foto: Suicide Zero

För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig Suicide Zero
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0730702500

Läs mer ...

Sunneborns historia fick henne att berätta

 • 15 november 2018 |

12
Många är de som har en närstående som har tagit sitt liv. Många är också de som upplevt tystnaden efter ett självmord. Anna Arvidssons mamma tog sitt liv när Anna var sju år. Känslan av skuld har präglat hela hennes liv men Mattias Sunneborns berättelse om hur hans pappa tog sitt liv har gjort att hon bryter tystnaden.


Anna Arvidssons mamma tog sitt liv när Anna var sju år gammal. Traumat ledde till att Anna Arvidsson fick posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Idag är hon 51 år och har levt ett liv präglat av sorg, saknad och skuld. Nyligen blev hon medlem och volontär hos Suicide Zero .
— Min mamma försökte ta sitt liv flera gånger. Som litet barn försökte jag rädda henne men det gick inte. All min trygghet försvann och det har satt sina spår. Jag är en ensam och vilsen själ. Sorgen och saknaden går aldrig över men jag har lärt mig att leva med den.

Anna beskriver det som att hon inte fått berätta om vad som hänt. Och hon uppfattar det som att andra inte tycker att hon får sörja eftersom det hände för så länge sedan.
— Det är jobbigt att köra med en fasad. Det orkar jag inte med. Nu tänker jag berätta och det är i alla fall inte lika mycket tabu kring självmord som det har varit. Men det finns mycket kvar att göra.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har hon en bra psykiater och först nu har hon kunnat sörja, nu när hon fått hjälp att sörja. Anna beskriver sig som en slags överlevare, även i stunder när hon känner att hon inte orkar.
— Jag har lovat mig att inte utsätta mina barn för det jag gått igenom.

Suicide Zeros ambassadör Mattias Sunneborn inspirerade henne eftersom han i dag är öppen med att hans pappa tog sitt liv. Det sporrade Anna att gå ut med sin historia.
— Kan jag hjälpa någon på vägen så är jag stolt över det. Vi måste bli fler som pratar om självmord och om oss som är kvar, hur vi har det.

Anna Arvidsson är glad att Suicide Zero finns eftersom hon har fått kontakt med andra drabbade via Instagram och Facebook.
— Det är bra att vara med i en grupp med människor som förstår mig.

Som volontär vill hon hjälpa andra, bland annat genom att berätta sin historia om sorg och postraumatiskt stress och dela det på Instagram och Facebook. Dessutom vill hon gärna trä och sälja armband.
Att prata om självmord ligger henne varmt om hjärtat. Självmorden måste minska, säger hon.
— Tänk på alla oss som är kvar. Det måste göras mer för oss anhöriga inte minst eftersom vi är en stor riskgrupp. Jag tänker mycket på alla barn som förlorar sina föräldrar i självmord.

För fyra år sedan fick hon diagnosen posttraumatisk stress, något hon levt med sedan mammans självmord. Att få diagnosen var en lättnad och hon fick samtidigt 100 procent sjukersättning. Ibland hjälper hon till i ett café för människor med psykisk ohälsa. Hon umgås med vänner.
— Jag har inte så många men de jag har tar mig för den jag är. Jag är sportintresserad, musikintresserad och har två pojkar som är 18 och 28 år gamla. Dessutom promenerar jag mycket, fotograferar med min mobil och läser många böcker.

Hon säger att högtider gör livet lite tyngre. Anna mamma tog sitt liv den 13 november, under allhelgona-helgen, och julen närmar sig.
— Men jag är tacksam över min mammas gravsten och är noga med att mamma har det fint vid sin grav.

/Åsa Sohlgren

Läs mer ...

Insamlingsansvarig sökes

 • 13 november 2018 |

Suicide Zero söker en medarbetare med ansvar för insamlingsarbetet.

Det händer massor inom området psykisk (o)hälsa och självmord. Forskningen går framåt och intresset för suicidprevention ökar. Alltfler län och kommuner antar handlingsplaner för att förebygga självmord. Det ordnas konferenser och seminarier, ämnet lyfts i medier och poddar. I takt med att självmordsfrågan synliggörs vill många engagera sig som givare, medlemmar, volontärer eller företagspartners för att minska självmorden. Suicide Zero söker därför förstärkning med insamlingsarbetet.

Arbetsuppgifter
Du kommer att ha det övergripande ansvaret för Suicide Zeros insamling. Du ansvarar för att öka antalet månadsgivare, öka lojaliteten bland befintliga givare och upprätta samarbeten med företag och andra intressenter. Värvningskampanjerna sker genom olika kanaler, både digitalt och via telemarketing. Du svarar på insamlingsfrågor från privatpersoner och företag som inte hanteras av vår givarservice. Du utvecklar organisationens digitala insamling på Facebook och framgent även Youtube. Du ansvarar för att vidareutveckla organisationens CRM-system samt gåvosidor på webbsidan. Du är således organisationens kontaktperson mot samtliga insamlingsleverantörer.

Du utvecklar relationsmarknadsföringen bland våra målgrupper som till exempel givare, medlemmar, volontärer och intressenter. Du ansvarar för hur vi kommunicerar och driver insamling i nyhetsbrev och informationskampanjer. Du tar fram och följer nyckeltalen för insamling i samarbete med ekonomipersonal och verksamhetsansvarig.

Bakgrund
Du har flera års erfarenhet av insamling, medlemsrekrytering eller lojalitetsbyggande arbete. Du är en duktig projektledare som självständigt planerar, genomför, analyserar och följer upp dina projekt. Du är van att ha kontakt med olika leverantörer och är en duktig beställare. Du har gedigen erfarenhet av att följa nyckeltal och hantera både kostnads- och intäktsbudget. Du är en positiv och omtänksam person. Det är en fördel om du själv har erfarenhet av att ha mist någon i suicid, vilket ökar förståelsen och kunskapen om våra målgrupper.

Tillträde och arbetsplats
Januari 2019, vid Suicide Zeros kontor på Kungsholmen i Stockholm.

Tid för anställningen Heltidstjänst, tillsvidare. Sex månaders provanställning tillämpas.

Mejla cv och personligt brev senast den 30 november till Anna-Maria Broman Ek, tf verksamhetsansvarig, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Intervjuer sker löpande.

Om Suicide Zero
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Cirka 1 500 personer tar sitt liv varje år. De allra flesta kan vi rädda. Suicide Zeros vision är ett samhälle utan självmord.

Kunskapen för att uppnå visionen finns men den måste bli allmänt känd och politiker måste satsa pengar på konkreta åtgärder som minskar självmorden. Eftersom det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa arbetar vi för att öka kunskapen hos politiker, journalister, vård- och skolpersonal samt allmänheten. Detta gör vi genom lobbying, debattartiklar i Sveriges största nyhetsmedier, utbildningar och föreläsningar för olika yrkesgrupper.

Totalt är vi ett gäng på nio personer varav alla förutom en är kvinnor. Vi ser därför gärna att någon som identifierar sig som man söker. Vi uppmuntrar personer med utländsk bakgrund att söka.

För frågor om tjänsten, kontakta Anna-Maria Broman Ek, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-890 55 94.

Läs mer ...

#jagvillgehopp – Fanny Fredrikssons berättelse

 • 08 november 2018 |

Fanny3
Fysisk smärta resulterade i en depression och Fanny Fredriksson mådde till slut så dåligt att hon helt tappade lusten att leva. Men vändningen kom och i dag vill hon hjälpa andra.
Fanny, kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?
— För ungefär fem år sedan började jag få ont i ryggen. Läkarna upptäckte var smärtan kom ifrån men för att opereras krävdes att jag förlorade vikt. Jag gick ner nästan 30 kg på mindre än ett år men när jag träffade läkarna bedömdes att jag skulle först skulle gå ett program för att rehabiliteras. När jag påbörjade den började jag må dåligt och tappade hoppet om att bli smärtfri. Efter rehabiliteringen förklarade kirurgen att jag nu led av depression. Därför kunde jag inte opereras. Det blev för mycket för mig. Och dessutom fick jag diagnosen generaliserat ångestsyndrom (GAD) och jag tappade helt lusten att leva.

Vad var vändningen för dig?
— Vändningen kom efter att jag festat och det höll på att sluta riktigt dåligt. Jag gick runt mitt i natten och kände att jag inte orkade mer. Så jag ringde en vän som bad mig åka till psykakuten och jag insåg att det var mitt enda alternativ. Jag lade in mig och bestämde mig för att ta hjälp. Jag började med DBT, dialektisk beteendeterapi. Med den lärde jag mig att kontrollera mina känslor och att inte vara så impulsiv.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?
— Våga sök hjälp i tid. Om jag inte hade gjort det vet jag inte vad som hade hänt. Jag har fortfarande inte fått min ryggoperation men jag ser ljust på framtiden. Att våga gå i terapi och söka hjälp är bland det modigaste och mest hjälpfulla jag gjort. Alla kan fly, det är superenkelt. Att bemöta svårigheter och jobba med dem, det är det som gör dig stark.

Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra? Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd: https://www.suicidezero.se/hjalp

/Åsa Sohlgren

Läs mer ...

Hemligheten som höll på att kosta honom livet.

 • 05 november 2018 |

Dan
Dan Eriksson från Arvidsjaur bar på en hemlighet som höll på att kosta honom livet. Som homosexuell och same tillhör han två utsatta riskgrupper. Dessutom tog hans fyra år äldre bror sitt liv 24 år gammal. Dan mådde under en period så dåligt att han gjorde två självmordsförsök. I dag är Dan Eriksson volontär hos Suicide Zero och och vill dela med sig av sin historia för att hjälpa andra.

Kan du berätta bakgrunden till varför du mådde dåligt?
— Det var många orsaker. Arbetslöshet men till största delen var orsaken att jag inte kunde acceptera att jag är homosexuell. I decennier hade jag behållit den hemligheten för mig själv. En hemlighet jag var livrädd för att berätta om.

Vad var vändningen för dig?
— Att jag kom ut och berättade om min sexuella läggning. Det handlade om liv eller död. Om jag inte hade börjat prata och berätta så kanske jag inte hade levt idag. Jag hann göra två självmordsförsök innan dess. Nu föreläser jag det och om hur mitt liv förändrats till det bättre i och med att jag nu är öppen om min sexuella läggning (www.heladan.se). Först kände jag mig modig som berättade, sedan blev det som en terapi och nu är jag mer koncentrerad på att hjälpa andra genom att berätta.

Hur reagerade din exsambo och barnen?
— Jag berättade för henne först och det var inget dramatiskt alls. Hon sade att hon visste om att jag gillade killar men att hon stannat kvar eftersom hon tyckte om mig. Hon sade också att hon inte skulle lämna mig när jag var sjuk. Vi är fortfarande goda vänner och ses ofta så hon har fortfarande inte lämnat mig. Pojkarna har inte sagt så mycket om detta. Så där hade jag gått och gruvat mig i onödan. Däremot blev de jättechockade över självmordsförsöken.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?
— Tystnad är inte bra för någon. Du måste öppna dig. Hitta någon du har förtroende för och börja PRATA. Vi är alla unika och vi ska vara stolta över den vi är. Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft svårt att komma ut och att det är extra svårt om man haft en hemlighet länge. Det gäller även andra hemligheter såsom psykisk sjukdom. Så ska det inte behöva vara. Sedan jag berättat om min sexuella läggning mår jag bättre än någonsin.
Efter mörker kommer ljus.

Är det något du vill tillägga?
— Någonting som hjälpt mig mycket är att jag gick med i kyrkan och började sjunga i deras kyrkokör. Det ger mig så mycket, både i musiken och i gemenskapen. Det ger liknande endorfiner som när man tränar.
Har du också varit nära att ta ditt liv men mår i dag bra? Kan du tänka dig att berätta om vad som hänt? Mejla i så fall till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Behöver du hjälp? Läs här om var du kan få stöd: https://www.suicidezero.se/hjalp

/Åsa Sohlgren

Läs mer ...

Färre självmord i Kalmar län

 • 05 november 2018 |

 Cecilia

I Kalmar län har antalet självmord minskat från 45 år 2016 till 33 år 2017, det lägsta antalet på sju år. Kalmar län antog år 2016, som ett av de första länen, en handlingsplan för att förebygga självmord. Cecilia Gamme är folkhälsoutvecklare och berättar om vad som görs i länet.

Hur stort politiskt engagemang finns det i Kalmar län?
— Väldigt stort skulle jag säga. Suicidprevention är en prioriterad folkhälsofråga. I landstingets folkhälsoutskott råder total samsyn. Även på tjänstemanna- och ledningsnivå finns ett stort engagemang. Beslut om att förnya länets handlingsplan för en ny treårsperiod togs helt nyligen utan motsättning.

Hur säkerställer ni att de som gjort ett tidigare självmordsförsök får adekvat stöd under minst ett år?
— Heldygnsvård och öppenvårdsmottagningar säkerställer att patienten får nödvändiga, förutsebara möten med kontaktpersoner. Patienter som skrivs ut efter suicidförsök rings upp 24 timmar efter utskrivning för att stämma av måendet och behov. Vi arbetar för att lägga in suicidrisk i vårt journalsystem. Det gör vi så att personal under ett års tid kan följa upp patienter som gjort suicidförsök.

Hur säkerställer ni att efterlevande får adekvat stöd under minst ett år?
— Det är oerhört viktigt eftersom vi vet att efterlevande har förhöjd risk för självmord. I dag har vi anhörigstödjare på akuten i Kalmar. Blåljuspersonal gör en fantastisk insats med stöd och omhändertagande av efterlevande initialt, de delar även ut en länsspecifik broschyr med nummer dit efterlevande kan få stöd och hjälp när den initiala chocken har lagt sig.

Vad tror du det beror på att självmorden har minskat en hel del i Kalmar län?
— Vi var ett av de första länen i Sverige som antog en handlingsplan för att förebygga självmord. Sedan 2016 arbetar vi aktivt med frågan. Jag hoppas och tror att det är resultatet av vårt arbete som vi börjar se nu. Däremot ska man komma ihåg att vi befolkningsmässigt är ett litet län. Det innebär att små förändringar kan få stort utslag i statistiken.

Berätta om det suicidpreventiva arbetet i Kalmar, vad gör ni?
— Landstinget samarbetar med andra, bland annat med kommunerna, blåljusen, frivillig- och brukarorganisationer, föreningsliv och Linnéuniversitetet. Utbildningar har varit viktiga. Medarbetare och allmänheten behöver uppmärksamma varningssignaler på psykisk ohälsa. Tillsammans med blåljusmyndigheterna har vi arbetat fram en rutin för det akuta läget. Vi håller just nu på att säkra vårdövergångar och även att uppföljningen hos suicidnära personer förbättras. Vi arbetar på nytt med att granska journaler efter självmord. Nu är flera regioner/landsting med om det. Vi anordnar också föreläsningar och konferenser om suicid och självmordsförebyggande arbete.

Psykiatern Herman Holm har ju tidigare gått igenom samtliga som tog sitt liv i Kalmar län år 2012. Hur stor nytta har ni haft av den granskningen?
— Den har varit ovärderlig. Den visade att 8 av 10 som tog sitt liv det året hade haft kontakt med vården de senaste 12 månaderna före självmordet. Det var också en lika stor andel som haft kontakt med psykiatrin som primärvården och den somatiska vården.

Hur har ni arbetat med utbildningar i Kalmar län? Vilka har gått vilka utbildningar?
— Olika målgrupper har gått utbildningar. En del har varit nätbaserade, andra som Första hjälpen till psykisk hälsa är en flerdagarsutbildning med föreläsare. Ett stort antal personer har utbildats inom hälso- och sjukvård samt personal på ungdomsmottagningar och folkhögskolor. Kommunerna har utbildat medarbetare inom äldreomsorg och skola och Linnéuniversitetet har högt tryck på sina utbildningar från både studenter och personal. Genom att utbilda studenter via Studenthälsan får man även en fot in i näringslivet då dessa framtida arbetstagare förhoppningsvis kan fånga upp signaler på psykisk ohälsa och utbrändhet på sina arbetsplatser.

Vad fokuserar ni på i år?
— Under oktober och november sprider vi kampanjen Stör Döden, som tagits fram av Suicide Zero, Mind och Spes. Filmen kommer att visas på flera elitklubbars hemmamatcher och rulla på länets bussar och i väntrum. Andra föreningar och förbund (t.ex. mindre idrottsföreningar, skytteklubbar, scoutkårer, brukarföreningar och Lantbrukarnas Riksförbund) kommer att sprida filmen i sociala medier.

/Alfred Skogberg

Läs mer ...

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

 • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
 • lyfta fram nytänkande och konkreta
  lösningar för att rädda liv
 • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Pipersgatan 14, 112 24 Stokcholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev