Saga Becker

Saga Becker är allkonstnär och har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och självmordstankar.

sagabeckerSom ambassadör vill hen bland annat bidra till att öka synligheten hos en av de mest utsatta grupperna i samhället:
hbtq-gruppen (homo-, bi-, trans- och queergruppen).

Det känns fantastiskt, viktigt och personligt att vara ambassadör för Suicide Zero. Att prata om självmord kan vara svårt men det behöver verkligen uppmärksammas mer.
Jag själv har själv varit nära att ta mitt liv flera gånger. Den brist på hjälp som jag fick och som gör att det går illa för många runtomkring måste bli bättre. Självmord är ett ämne som måste belysas. Ingen ska behöva må så pass dåligt att de funderar på att ta sitt liv och alla ska få den hjälp de behöver.

Det finns många fördomar om transpersoner. En av de största är att folk tror att trans är en sexualitet, vilket det inte är. En annan sak är att folk tror att man byter identitet. Jag är fortfarande samma person efter att jag kommit ut som transperson. Man kan vara trans och samtidigt hetero-, bi- eller homosexuell. En annan fördom är att samhället projicerar bilder av transpersoner som kanske inte stämmer. Samhället bjuder inte in transpersoner att representera sig själva utan en ger en bild av vad de tror representerar trans. Samhället upprätthåller också ett visst förtryck mot människor som inte får föra sin talan. Istället för att inkludera och få med folk gör man antingen parodier, förlöjligar eller gör transpersoner till sorgliga människor.

Självmord och självmordsförsök är vanliga inom hbtq-gruppen, och då är det viktigt att man pratar med målgruppen. Det går inte att sitta och spekulera kring det om man inte för ett öppet samtal om anledningarna till att så många inte vill leva. Vad kan vi förändra här? Vad finns det för hjälp? Det måste finnas hbtq-certifierad personal inom vården som förstår hbtq-personer och som bemöter folk rätt. Något jag ser som jätteviktigt är livskunskap i skolan. Jag saknade själv att inte få prata om identitet, hur man kan hantera kriser och prata om mänskliga relationer. Skolan ska väl förbereda för livet?

Läs Sagas debattext i Göteborgs Posten om hur livskunskap kan rädda liv. Klicka här!

 

Om oss

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden.
Vi vill med den ideella organisationens kraft

  • öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid.
  • lyfta fram nytänkande och konkreta
    lösningar för att rädda liv
  • minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

My newsdesk - Suicide Zero
Så gör vi skillnad
Om cookies
Integritetspolicy

Ge en gåva

90konto

swisha suicidezero

sms

Kontakt

Kontakta oss

Suicide Zero,
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Tel: 010-200 80 12
    Pipersgatan 14, 112 24 Stokcholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev